torsdag 20. november 2014

Oppdagelsen av Amerika, Lyngsalpene og vi som aldri ble det.

Tenk at hverken jeg eller mine turvenner som vokste opp like i nærheten av Lyngsalpene, noen gang ble oppdaget. 

Ikke en dag unngår vi å lese at andre har funnet meningen med livet i fjellene våre. Om disse "oppdagerne" måtte innrømme at noen som helst har vært der før, så er det den og den ekstremkjendis og ikke oss. For hva ville da en skarve galtebakke være å skalte og vralte over, enn si skryte av å ha vært på, dersom de nevnte oss? Det ville redusere alt til det helt alminnelige.

I det stille myldret folk ut og gikk alpine vinterruter fra tidlig på syttitallet. Det gikk kalde gys nedetter ryggen på de innvidde som fikk høre om det, som om de kjente isbitene risle nedetter ryggen i Guhkkesgaisas nordvegg. Og som bittert måtte innse at fjellet tok sine.  Min kone gikk på ski over Jiehkkevarri første gang i 1970. Hun har vært der flere ganger. Jeg har vært der 49. Det er ikke rekord, men så er jeg ikke betalt for å gå der heller. Jeg skal komme meg opp den 50iende også. Telemark lærte jeg i 1970. Var alene om det til 1985. Og det var moro! Hver vår går hundrevis av tromsøværinger og andre Jiehkkevarri-traversen. Jeg har gjort det siden 77. Alltid med venner. De første turene som lokale fjellsportere gjorde var på 50-tallet. De og vi ble aldri oppdaget. Vi var innfødte. Og sett ble vi ikke, og sett blir vi ikke hverken av lokale aviser eller sørstatsaviser. Aldri har vi gjort opprør og fått fortalt verden at disse fjella er lekegrinna eller bakgården vår – eller at vi elsker dem.

Lokale myndigheter forstår knapt at vi sårt mangler parkeringsplasser - ikke før turistene kommer. Men etterhvert ryktes det. Og så "oppdages" de, akkurat som om vi her lokalt ikke har forstått noe i det hele tatt, men først nå liksom må skjønne at der er noen fjell der gitt! Sett slikt. Det er noe imperialistisk over det. Liksom oppdagelsen av Amerika der de innfødt ikke visste hvor de var, enn si satte pris på landet sitt. Når oppdaget vi Oslo? Har du tenkt på det? Og slik fortsetter det enten det er hav, øyer, kyst eller fjell. Og nå "oppdages" også hvilket padle-eldorado vi har her ute på kysten - det som vi har padla rundt i i over 30 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Fritt Ord